Prezentare Campionatul National de Off-Road

Campionatul National de Off-Road al Romaniei este organizat de Comisia Nationala de Off-Road sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.
Incepand cu anul 2019 concurentii pot alege una din cele 6 clase : Standard A (motoare sub 2000 cmc), Standard B (motoare peste 2000 cmc), Standard C, Open, SSV, Extrem.

Pentru informatii despre dotarile si limitarile specifice fiecarei clase va rugam sa cititi Anexa A a regulamentului CNOR.
Campionatul este format din mai multe etape, fiecare concurent poate participa la toate etapele iar la final i se cumuleaza cele mai bune rezultate pe principiul N-3 rezultate dacă N>=8, N-2 rezultate dacă N=7 sau N-1 rezultate dacă N<=6 unde N este numărul total de etape desfășurate din anul competițional..
Cei ce vor sa participe la evenimentele organizate de cluburile afiliate CNOR trebuie sa detina licenta anuala FRAS sau isi pot obtine licenta one-event de la secretariatul concursului.
Pe langa cele etapele de campionat sunt programate si evenimente de tip cupa, una dintre ele desfasurandu-se pe parcursul a sapte zile unde se asteapta si o numeroasa participare internationala.
Detalii despre datele si locatiile evenimentelor CNOR gasiti in rubrica evenimente.
La finalul anului competitional toti sportivii aflati pe podium sunt premiati si li se inmaneaza cupele la ceremonia de premiere organizata de Federatia Romana de Automobilism Sportiv denumita Gala Campionilor.
Asociatia Cluburilor de Automobilism Off-Road - ACAOR - reprezinta interesele cluburilor de off-road organizatoare de competitii sportive sub egida FRAS. ACAOR este interfata intre CNOR, pe de o parte si sponsorii nationali, media si organizatorii de etape de campionat, pe de alta parte.

Componenta Comisiei CNOR:

Costin Fantana

Presedinte Comisie

Mirela Petcu

Membru Comisie

Stefan Ivascu

Membru Comisie

Adrian Floricescu

Membru Comisie

Magda Danciu

Membru Comisie

Viorel Ognean

Membru Supleant

Andy Visoiu

Membru Supleant

Bogdan Hrisca

Secretar Comisie

Componenta Asociatia Cluburilor de Automobilism Off-Road – ACAOR:

Razvan Cirap

Presedinte ACAOR

Florin Stanila

Membru Consiliu Director

Raimond Chelban

Membru Consiliu Director

Istoric CNOR

Primul concurs de off-road desfasurat in Romania a fost Carpat Trophy. Prima editie a fost in anul 1996 si s-a tinut pana in 2005. A avut o numeroasa participare internationala dar si echipe din tara noastra.
Au fost inceputurile off-road-lui romanesc.
Puteti citi despre aceste aventuri accesand linkul: http://carpat-trophy.dordeduca.ro/
In anul 2002 are loc prima editie Transilvania Adventure Trophy (TAT) concurs ce a s-a tinut an de an pana in 2011. A fost o competitie ce a devenit repede cunoscuta in toata Europa, fiind unul dintre cele mai bine cotate Trophy-uri pe echipe. In editia din 2009 a reusit sa stranga peste 100 de echipaje la start.

Iata cativa dintre participantii romani de la prima editia a TAT:
-Gigi Gavrila
-Liviu si Tiberiu Stan
-Gabi si Raluca Nicolae
-Tudor Dranga
-Cristi si Mihai Doxan
-Silviu Blaj
-Adrian Ghimbir
-Bucur Milancovici
-Gyula Kirkosa
-Andrei Feldman
-Echipa ARO

Puteti sa vedeti poze de la editile TAT in linkul urmator: http://www.transilvania-trophy.com/
Incepand cu anul 2000 cand exista numai o singura clasa, au aparut si concursuri de weekend: Campulung (Gigi Gavrila) , Cluj (Gyula), Cugur (Adi Nicoara), Arad (Silviu Blaj), Iasi (Bogdan Pavlov), Mures (Liviu).

In 2004, organizatori concursurilor de mai sus, s-au intalnit pentru prima data pentru a discuta probleme legate de regulament, de calendarul etapelor si de clasamente, punand bazele pentru ce este, astazi, campionatul national de offroad.

Castigatori la clasa EXTREM pana la intrare in FRAS (2010):
2004: Dan Kiraly + Barna Kiraly
2005: Costantin Porfir (Piciu) + Robert Kovacs
2006: Bucur Milancovici + Maurilio Zani
2007: Claudiu Ugran + Barni-Attila Ravasz
2008: Sorin Craiovan (Craiu) + Maurilio Zani
2009: Silviu Drelciuc + Daniel Mariscariu

Unul dintre cele mai grele concursuri de o saptamana a fost REA (Romanian Extrem Adventure) ce s-a desfasurat la Buzau intre 2008 si 2011) fiind organizat de Florin Radu(Floyota). Tot el a organizat in 2006 si 2007 MUSAIOS. Toate editiile REA si Musaios au facut parte din camionatul national de offroad.

Incepand cu anul 2010 fenomenul off-road din Romania s-a afiliat la Federatia Romana de Automobilism Sportiv, Florin Radu (Floyota) impreuna cu Rasty Petzalis Gabriel (Rasty) au reusit sa adune cluburile de off-road si sa le afilieze FRAS luand astfel nastere Comisia Nationala de Off-Road (CNOR).
Incepand cu anul 2010 off-road-ul este sport recunoscut de ministerul sportului.